Dezvoltare durabilă și eficiență energeticăVizitatori
webs counters
Bucătăria

Cine vizitează o casă din Moisei, sigur nu o părăseşte cu stomacul gol. Călătorii sunt întâmpinaţi cu o masă copioasă, unde mâncărurile tradiţionale sunt atracţia principală. În Moisei, mămăliga este gatită în cele mai diferite feluri. În trecut, nu de puţine ori ţinea chiar şi loc de pâine, căci făina de grâu nu era uşor de procurat. Balmoşul e specialitatea ciobanilor, făcută din branză de oaie, lapte si mămăligă. Ca să te înfrupţi din el, nu trebuie să te sui până la stână (deşi priveliştea ar merita efortul). O să ţi-l gătească şi o gospodină cum ştie ea mai bine.

Există multe obiceiuri legate de bucate. În sâmbăta dinainte de Florii, de exemplu, moiseiencele pregătesc câte o pâiniţă pentru fiecare membru al familiei, făcută din grâu sfinţit şi numită „ floare de grâu”. Tradiţia spune că cei care mănâncă pâiniţele în această zi, se vor întâlni unul cu altul în Rai.

În noaptea de Crăciun şi de Anul Nou, toţi membrii familiei trebuie să mănânce o bucată de piftie de pe o farfurie mare în care se află şi râtul porcului, despre care se spune că aduce noroc. Orice gustare este obligatoriu precedată de o înghiţitură (sau mai multe) din faimoasa băutură, licoarea omniprezentă a Maramureşului: „pălinca” sau „horinca”. Bărbaţii din Moisei se laudă că nicăieri în ţară nu găseşti horincă mai bună ca aici. Există şi dovezi care atestă calitatea acestei băuturi. Dacă freci o picatură de pălincă în palme, ea trebuie să aibă un miros aparte, asemănător cu cel al mierii. Apoi, când e turnată în pahare, face un guler de mărgeluţe care trebuie să ţină cât ai zice un „Tatăl Nostru”. Şi cu cât sunt mărgeluţele mai dese şi mai multe, cu atât e horinca mai bună. Îmbiatul musafirilor cu pălincă este o tradiţie. Se spune că paharul trebuie băut până la fund înainte de a fi pus pe masă pentru că altfel, aduce ghinion gazdei, mai ales în casele unde locuiesc fete de măritat.

Se spune că în Moisei gazdele sunt primitoare, casele frumoase, iar mâncarea, cât poţi duce. Cine merge în concediu în acea zonă sigur se întoarce încântat şi recomandă locul tuturor cunoştinţelor. Iar avantajul pe care pensiunile agro-turistice îl folosesc pentru “a agăţa” turiştii este chiar mâncarea, căreia i s-a dus zvonul şi peste graniţele ţării.

Pentru maramureşeni, un om flămând este un om nefericit, aşa că gazdele vor fi întotdeauna în preajma ta, gata să-ţi umple farfuria din nou, în secunda în care ai reuşit să o goleşti. Şi, dacă refuzi o noua porţie, e posibil să se simtă jigniţi. Aşa că, daca vii în Maramures, adu-ţi pofta de mâncare cu tine!

Pe fiecare masa din această zonă superbă a ţării trebuie neapărat să se găsească mămăligă cu urdă, sarmale cu păsat, plăcinta creaţă sau turtiţe de mălai. Se pare că sarmalele cu pâsat sunt foarte apreciate, mai ales de către turiştii străini, care le devorează cu plăcere. Alte feluri de mâncare de mare rang sunt colacii împletiţi sau cartofii copţi cu usturoi.Noutăți